top of page

Tisztelt Látogató!

Az Európai Unió irányelve alapján Magyarországon a háztartási hulladékból származó üveg-, fém-, műanyag- és papírhulladék újrahasznosításra történő előkészítésének és újrahasznosításának mértékét 2020-ig a jelenlegi 50%-ról 80 %-ra kell növelni.

Szombathely területén a SZOMHULL Nonprofit Kft. a “SÁRGAZSÁKOS” hulladékgyűjtés alkalmazásával szeretné ezt a célt elérni.

A környezeti tudatosság alkalmazásával a lakosság is hozzájárulhat a keletkező hulladékmennyiség csökkenéséhez. A szelektív hulladékgyűjtés kötelezettség, de egyben mindannyiunk közös érdeke is., mellyel hozzájárulhatunk a környezetünk minőségének fenntartásához vagy további javulásához.  

Mit tehetünk ennek érdekében?

A tudatos vásárlás során célszerű előnyben részesíteni azokat a termékeket, melyek kevesebb csomagolóanyag felhasználásával készültek.

Kerttel rendelkező lakóházak, vagy társasházak esetén lehetőség van a lakók által szelektált hulladék komposztálására is, melynek révén magas szervesanyag tartalmú földszerű anyag keletkezik, mely alkalmazható talajutánpótlásra, vagy akár virágcserepek feltöltésére is.

A komposztálás révén csökken a háztartási hulladék mennyiség is, így ez közvetlen költség megtakarítást is eredményezhet. Nincs szükség a szervesanyag, fa, nyesedék elégetésére sem ezzel a levegő minőségét tudjuk megőrizni.

A szelektív gyűjtés során már a lakáson, házon belül elkülönítetten kell gyűjteni a hulladékot.

Sokan azt gondolják, hogy ez túlságosan körülményes vagy nehézkes tevékenység, pedig a szelektív gyűjtéssel az adott mennyiségű háztartási hulladék nem lesz több. Kezdésnek érdemes egy legalább háromosztatú háztartási hulladékgyűjtő edényt beszerezni.  Ha egyszer elkezdik, és megszokják, a folyamat természetessé és megszokottá tud válni.

A szelektíven gyűjtött háztartási hulladékot, a tényleges kommunális hulladékon kívül a városban található gyűjtőszigetek egyikén érdemes elhelyezni.

Végül, de nem utolsósorban vegyék figyelembe, hogy Szombathelyen minden helyi lakos naponta egy köbméter lim-lom hulladékot helyezhet el a Körmendi úton található hulladékudvarban.

 

Óvjuk és tegyük széppé együtt városunkat, környezetünket!

Szelektív hulladékkezelés

In-Ga Társasházkezelő Kft.   9700 Szombathely, Szent Flórián krt. 2. I/27

  • Facebook Social Icon
  • LinkedIn Social Icon
  • Twitter Social Icon
  • Pinterest Social Icon
bottom of page