top of page

Melyik ingatlant válasszam?


Miután meghatároztuk azt, hogy mekkora összeg áll a rendelkezésünkre az ingatlan megvásárlásához elkezdhetjük az ingatlanok megtekintését. A vásárlásra fordítható összeg mértéke egyben azt is meghatározhatja, hogy lakást vagy házat szeretnénk, tudnánk megvásárolni. Az ingatlan kiválasztásának a folyamata – hacsak nem áll korlátlan összeg a rendelkezésünkre – fárasztó és hosszadalmas folyamat. Természetesen mindenki arra próbál törekedni, hogy ár-érték arányban a legmegfelelőbb ingatlant tudja kiválasztani, melyet azonban korlátozhat többek között a rendelkezésre álló ingatlankínálat mértéke is. A potenciális vásárlók többsége ilyenkor végiglapozza a hirdetéseket, leül a számítógép elé és elkezd telefonálgatni, azonban az ötödik megtekintett ingatlan után már lassan lefogy a türelme, és mivel hosszabb idő is eltelhet az ingatlanok megtekintése között, és lehet, hogy már nem is emlékszik minden részletre az addig megtekintett ingatlanok vonatkozásában. Éppen ezért érdemes a megtekintett ingatlanokkal kapcsolatosan feljegyzéseket és egy átfogó összehasonlítást készíteni. Az ingatlanok összehasonlítása során – az ingatlan értékbecslők tevékenységéhez hasonlóan – érdemes a különböző, számunkra fontos szempontokat eltérő, nekünk megfelelő súlyozással, pontozással figyelembe venni.

A következő két táblázatban külön látható a lakások és házak megvásárlása során javasolt szempontok. Mindegyik szemponthoz külön, maximálisan adható pontszámot rendeltem, de ez az érték szabadon - a saját szempontok figyelembevételével - változtatható. A lényeg az, hogy a különböző ingatlanok pontozása során, mindig azonos maximálisan adható pontszámok szerepeljenek, mert csak így van értelme az összehasonlításnak. A táblázatban a nagyon fontos szempontokat 10 ponttal, a fontosakat 5 ponttal, a kevésbé fontosakat 3 ponttal állítottam be. Ide kattintva az Excel táblázatot le is tudja tölteni.

Ingatlanok összehasonlítása

A megvásárolandó ingatlanra vonatkozó döntést próbáljuk meg az egyedi és egyszeri benyomásoktól függetleníteni. Gyakran előfordul, hogy egy adott ingatlant azért vásárolnak meg, mert az ára rendkívül alacsonynak tűnik. Azon kevés esettől eltekintve, ahol az eladó tényleges tájékozatlanságának vagy kiszolgáltatottságának köszönhető a rendkívül alacsony vételár, az adott ingatlan sohasem véletlenül olyan olcsó. A kivételes árnak mindig van valamilyen oka, kezeljük fenntartással ezeket a helyzeteket és feltétlenül alkalmazzuk a fenti pontozásos táblázatot objektivításunk megőrzésének érdekében. Szintén gyakran előfordul, hogy a potenciális vevő a megtekintett ingatlan egy adott tulajdonsága miatt gyakorlatilag beleszeret abba és egyszerűen nem hajlandó tudomást venni az ingatlan többi, nem feltétlenül kedvező tulajdonságáról. Ezt okozhatja akár egy megfelelően kiválasztott modern és stílusos bútorzat, társasházaknál egy udvari medence, egy jól kialakított és felszerelt modern konyha, vagy bármi más, mely alkalmas arra, hogy valaki teljesen elcsábuljon. A megoldás ugyanaz: lépjünk egyet hátra, vegyük elő a fenti táblázatot és pontozzuk a lakást vagy a házat. Tipikus eladó trükk az, amikor a vevőben azt az érzetet keltik, ha nem dönt azonnal lemarad arról az ingatlanról. Ilyenkor gondoljunk bele: mi jobb, az ha esetleg lemaradhatunk egy jó adottságú ingatlan megvásárlásról, vagy az életünk végéig nyögjük a hirtelen felindulásból elkövetett ingatlanvásárlást annak összes következményével? Fontos tehát, hogy az ingatlan kiválasztására mindig biztosítsunk magunknak elegendő időt és próbáljunk meg minden lehetséges szempontot figyelembe venni!


Archívum
Kövessen minket
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page