top of page

CSOK 2016. módosítások


2016. februárban két minden részletre kiterjedő új CSOK rendelet jelent meg. Az alábbiakban összefoglalom a legfontosabb változásokat.

A korábban benyújtott CSOK igényekkel kapcsolatban az alábbiakat kell tudni:

 • ha még nem bírálták el a kérelmet, akkor az új rendelet szabályait kell alkalmazni, feltéve, ha az kedvezőbb az igénylők számára

 • ha az igényt már elbírálták, akkor a 2016. február 10. napján hatályos, korábbi rendelkezéseket kell alkalmazni

A korábban már igényelt lakástámogatás összegét le kell vonni a most igényelt összegből. A korábbi kedvezményeket igénybe vevők a bentlakási követelményt az újonnan vett lakásban is teljesíthetik. Ennek megfelelően, aki korábban kapott már szociálpolitikai támogatást, az is új lakásba költözhet a CSOK-kal. Azon családok esetében, ahol a korábban vállalt gyermek még nem született meg, a születés időpontjáig nem részesülhetnek a jelenlegi CSOK-ból.

Fontos, hogy az új rendelet szerint a megvásárolni szándékozott új lakásban már kizárólag a CSOK-ot igénylők szerezhetnek tulajdont. Korábban az érintett ingatlanban csupán legalább 50 százalékos tulajdonrésszel kellett csak rendelkezniük.

Az új rendelet értelmében az új lakások építéséhez, vásárlásához kapcsolódó, valamint a használt lakások vásárlásához, bővítéséhez igényelhető családi otthonteremtési kedvezményt házastársak vagy élettársak kizárólag együttesen igényelhetik. Az egyedülálló szülők viszont nem szerepelnek a kedvezményre jogosult személyek felsorolásában. A konkrét értelmezés alapján így egyedülálló szülők nem igényelhetik a kedvezményt. A rendeletben viszont az egyedülálló szülőkre vonatkozó tételek is szerepelnek, ezért feltételezhető az a kormányzati szándék, hogy ők is részesüljenek CSOK-ből. A Kormányzati Tájékoztatási Központ tájékoztatása alapján a rendelet nem azt mondja ki, hogy kik vehetnek fel támogatást, hanem csak azt, hogy ha az igénylők házastársak, élettársak, fiatal házaspárok, akkor ők együttes igénylőnek minősülnek. Ezzel a jogszabály igénylőkről szóló fejezetét egyértelművé tették. A rendelet meghatározza a családok számára a közös és a nem közös gyermekek esetén is igénybe vehető kedvezmény mértékét. Ún. mozaikcsaládok esetében, ha a felek házasok, akkor mindegyik gyermeket figyelembe lehet venni, élettársi viszony esetén azonban speciális szabályok érvényesek. Ha az élettársak egyike nagyobb kedvezményre jogosult, akkor a támogatás során azt kell figyelembe venni. A közös gyermekeket csak az egyikük veheti figyelembe, és a kedvezőbb fél számára járó támogatási összeg vehető igénybe. További változás, hogy a nagykorú, illetve a nagykorúvá vált gyermekek elköltözhetnek a CSOK segítségével vásárolt lakásból, anélkül, hogy a támogatást vissza kellene fizetni.

Örökbefogadás esetén a vállalt gyermekekre vonatkozó határidő két évvel meghosszabbodik. Ha a vállalt gyermekszületés határideje lejárna, terhesség esetén kitolódik a gyermek megszületéséig.

Az új rendelet a egyértelműen maghatározza az új lakás fogalmát is:

 • -előírja a szükséges szobákat (lakószoba, konyha, fürdőszoba és WC)

 • -előírja a villamosenergia csatlakozást

 • -az ingatlannak egyedi fűtéssel kell rendelkeznie

 • -ivóvíz vagy iható kútvíz, továbbá szennyvízhálózat vagy szennyvíztisztító készülékszükséges

 • -vezetékes ivóvízszolgáltatásnak kell lennie, ami kiváltható ivóvíz minőségű kút telepítésével

A rendeletnek köszönhetően külterületen vagy zárttelken felépített ingatlan után is igényelhető a CSOK.

Az új szabályozás egy és két gyermek esetében is meghatározza a legkisebb ingatlan alapterületet, korábban csak a három gyermekes támogatásnál volt ilyen megkötés:

 • -Egy gyermek esetén legalább 40 m2-es lakás vagy 70 m2-es ház

 • -Két gyermek esetén legalább 50 m2-es lakás vagy 80 m2-es ház

 • -Három gyermek esetén legalább 60 m2-es lakás vagy 90 m2-es ház

A méret meghatározásánál azonban azokat a gyermekeket is figyelembe kell venni, akik után korábban már igényeltek lakáscélú támogatást.

A vissza nem térítendő támogatások esetében az állam tíz évre jelzálogjogot jegyeztet be az ingatlanra. Fontos változás továbbá, hogy erre az időszakra érvényes lakásbiztosítással is kell rendelkezni!

Használt lakás vásárlása során igénybe vett támogatás esetén a lakás vételára, országos szinten egységesen nem haladhatja meg a 35 millió forintot, de a lakás vételára legfeljebb 20 százalékkal haladhatja meg a hitelintézet által megállapított forgalmi értéket.

Használt lakás vásárlása esetén az ingatlant csak a CSOK igénylését követő öt év után lehet értékesíteni. Új lakás vásárlása esetén nincs ilyen határidő, azonban a kapott támogatás összegét ebben az esetben letétbe kell helyezni.

A tízmillió forintos támogatás eddig nem volt elérhető felsőoktatási intézményben tanulók számára, azonban mostantól már hallgatók is kérhetik a kiemelt támogatást. A közfoglalkoztatottak azonban továbbra sem igényelhetnek új lakás után CSOK-ot.

A februártól hatályos rendelkezés szerint nincs semmilyen megkötés arra vonatkozóan, hogy a CSOK-ot igénybe vevő család vagy házaspár rendelkezik-e bármilyen ingatlannal. Így tehát az a szabály sem érvényes már, hogy a meglévő ingatlan eladását követően a kapott vételárból kellene egy újat vásárolni a CSOK igénybevételéhez.


Archívum
Kövessen minket
 • Facebook Basic Square
 • Twitter Basic Square
 • Google+ Basic Square
bottom of page