top of page

CSOK 2016


2016. január 1-től jelentősen megváltozott a családok otthonteremtési kedvezményének a rendszere. Új lakás építését vagy vásárlását vállaló két- vagy többgyermekes családok esetében jelentősen emelkedik a támogatás mértéke és a támogatás rendszere.Az alábbiakban részletesen felsorolom a legfontosabb változásokat:

A jövőben a kedvezmény összegének megállapításához nem szükséges figyelembe venni lakóingatlanok energiahatékonyságának a mértékét (az alapösszegre rakódó 10, 20, illetve 30%-os energetikai bónuszok megszűnnek)

Megszűnik a támogatható ingatlanokra előírt 160 m2-es felső mérethatár, így a jövőben az ennél nagyobb hasznos alapterületű ingatlanokra is igényelhető lesz a CSOK.

Ezentúl a külföldi országokban megszerzett biztosítási jogviszony is beleszámít az előírt fél éves biztosítási jogviszony időszakába.

A korábbi rendszertől eltérően, az előzetesen vállalt, még meg nem született gyermekek esetében elegendő lesz, ha csak az egyik szülő 40 év alatti.

A nem felsőoktatási intézménybe járó gyermekeket ettől az évtől 16 éves kor helyett már 20 éves korig, a felsőoktatási intézményben nappali tagozatra járó gyermekeket 25 éves korig lehet figyelembe venni a CSOK igénylése során.

A CSOK bővítése mellett több új feltétel és biztosíték is beépítésre kerül a rendszerbe. Így a annak igényléséhez szükség lesz az alábbiakra is:

  • büntetlen előélet (vagyon elleni bűncselekmények tekintetében);

  • igazolás arról, hogy az igénylőt az elmúlt 5 évben nem kötelezték jogosulatlanul igénybevett CSOK vagy "szocpol kedvezmény" visszafizetésére

A fentieken kívül a három- vagy többgyermekes, új ingatlant építő vagy vásárló családoknál az alábbi többletfeltételek is meghatározásra kerülnek:

  • az igénylő nem lehet nyilvántartva a Központi Hitelinformációs Rendszerben (KHR), azaz nem lehet a mindenkori minimálbér egyhavi összegét meghaladó 90 napon túli tartozása

  • igénylést megelőzően - a "normál" esetben előírt 180 nap helyett - legalább 2 évig folyamatosan biztosított volt, ezen belül pedig minimum az igénylést közvetlenül megelőző 180 napban keresőtevékenységet is végzett (melybe egyelőre nem számít bele a közfoglalkoztatás);

amennyiben az igényelt és felvett CSOK összegét vissza kell fizetni, a késedelmi kamat mértéke ez esetben a Ptk. szerinti normál kamat ötszöröse.


Archívum
Kövessen minket
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page